Creta ONLINE

Drumetii Insula Creta

Drumetii Creta

Creta este un paradis al drumetiilor, in special in zona vestica, unde panorama marii se imbina intr-un mod unic cu maretia muntilor. Diversitatea geografica si frumusețea salbatica ale insulei, amabilitatea locuitorilor, precum si climatul sunt cateva dintre lucrurile pozitive care te atrag spre Creta.

Intreaga intindere de pamant este strabatura de trasee, multe dintre ele scoase din uz, intrucat au fost construite si strabatute doar de ciobani.

Drumetii in Creta

Te poti plimba intreaga zi, poti ajunge intr-un sat departe de nebunia turistica, unde poti manca si dormi in casele localnicilor, pregatindu-te pentru o noua zi de explorare.

Excursionistii cu experienta se pot avanta in chei adanci sau spre varful muntelui, spre zone necunoscute si total nepopulate, unde flora si fauna nu a fost perturbata de civilizatie.

Exista oportunitați pentru drumeții aproape peste tot in Creta, dar cele mai atractive sunt in sud-vest, in special in Sfakia. Daca ai ajuns in Creta, petrece o zi sau doua in Heraklion, viziteaza Knossos (si Muzeul Arheologic din Heraklion) – iar cand vine vorba de drumetii, aventureaza-te spre cele mai frumoaze zone ale insulei.

Cele mai frumoase zone ale Insulei Creta

Cheiul Agia Eirini este un defileu superb in vestul Cretei
Cheile Agiofarango si zona de Messara, drumeții in defileul Sfinților
Muntii Asterousia, lantul montan de-a lungul coastei de sud a insulei
Kofinas sau Mt Kofinas, cel mai inalt varf din Munții Asterousia, aflat in sudul insulei

Defileul Koutsouras sau „Cheiul Fluturilor”
Mt Dikti, drumetii in estul Cretei (Lassithi)
Muntele Ida (Idi sau Psiloritis), cunsocut ca muntele lui Zeus si cel mai inalt munte din Creta

Cheile Mygas sau Mygia Gorge in Anogia
Defileul Pefki, pornesc de jos, din satul Pefki, si duc pana la Makry Gialos
Defileul Pervolakia, aflat langa Manastirea Kapsa
Cheiul Rouvas, situat in partea sudica a Muntelui Ida, in centrul insulei
Cheiul Samaria, considerat cel mai lung defileu din Europa
Defileul Vorizia si pestera Kamares ofera o vedere spectaculoasa la sud de Creta
Cheile Zakros sau Cheiul mortii, aflat la sud de Sitia.

Indiferent de traseul pentru care optezi, trebuie sa ai echipamentul necesar unei astfel de expeditii. Va trebuie incaltari confortabile si rezistente, sapca/palarie, ochelari de soare si un rucsac echipat corespunzator.

In rucsac trebuie sa aveti o sticla cu apa, un sandvis, o gustare dulce, crema protectie solara, haine de schimb (in cazul in care te uzi + un pulover sau un hanorac), o lanterna (in caz de te apuca seara pe drum) si alte creme si medicamente daca suferi de vreo alergie sau boala. Asteapta-te sa intalnesti tantari si alte gangarii.

Chiar daca esti cu un grup de prieteni, nu este recomandat sa va duceti singuri in drumetii, mai ales pe trasee deluroase sau montane.

Optati intotdeauna pentru o excursie organizata, in cadrul caruia veti beneficia de ghid si personal cu experienta. Astfel nu doar ca veti fi mai in siguranta, ci veti fi indrumati catre cele mai frumoase zone ale insulei.

Cea mai buna perioada pentru drumetii este aprilie-iunie, cand temperaturile nu sunt foarte ridicate, iar florile salbatice sunt inflorite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *