Creta ONLINE

Geografie

Geografie Creta

Creta este cea mai mare insula a Greciei

Creta este cea mai mare insula a Greciei, avand o suprafata de 8336 km² si o linie de coasta care masoara 1040 km. Insula are o lungime de 225 km si o latime de 60 km si este a doua insula ca marime (dupa Cipru) din estul Mediteranei. Insula se afla la 160 km spre sud de Grecia continentala si este una din cele 13 regiuni in care este divizata Grecia.

Creta este o insula muntoasa

Creta este o insula muntoasa, aproximativ doua treimi din suprafata insulei fiind acoperite de munti. Cei mai inalti munti sunt Lefka Ori (2452 m), Oros Idi (Vf. Psiloritis = 2456 m), Oros Dikti (2148 m), Kedros (1777 m) si Thripti (1489 m). Creta are numeroase izvoare, iar cel mai mare rau format este Ieropotamos, in partea de sud a insulei.

Creta este renumita pentru plaje

Creta este renumita pentru plaje precum Elafonisi, Falassarna, Gramvousna, Frangokastello, Paleohora, Loutro, Georgioupolis, Agia – Marina, Hora Sfakion, Sougia (CHANIA), Preveli, Bali, Palakias, Triopetra, Rodakino (RETHYMNO), Agia – Galini, Matala, Kalamaki, Gouves, Malia, Hersonissos, Stalis (HERAKLIO), Iarapetra, Kato Zakros, Makri Gialos, Vai, Hrysi Islet (AGIOS NIKOLAOS).

Creta are o flora variata ce include 130 de specii de flori si ierburi salbatice unice, precum Dictamo (Origanum Dictamnus) si platanul cretan (Platanus Orientalis).

Clima in Insula Creta

Vremea in Insula Creta – Creta se bucura de un climat mediteranean precum si de climatul nord-african, avand ierni blande si veri calduroase (pe timpul verii temperaturile pot atinge 40º C).

Atmosfera este destul de umeda, in functie de apropierea de mare. Zapada cade in zonele muntoase si se pastreaza intre lunile noiembrie si mai, dar in zonele joase de langa coasta zapada cade rar si sta pe sol pentru cateva minute sau ore, iar dupa aceea se topeste.

Totusi, in iarna anului 2004, Creta a fost acoperita de zapada in timpul lunii februarie. Coasta sudica, incluzand platoul Messara si muntii Asterousia, se bucura de climat nord-african, asadar, in aceasta zona se inregistreaza temperaturi ridicate pe tot timpul anului.

Insula Creta face parte din Grecia, are 4 prefecturi (Chania, Heraklion, Lasithi si Rethymno) si o populatie de 650 000 locuitori. Cele mai importante orase ale insulei sunt Heraklion, Chania, Rethymno, Iarapetra, Agios Nikolaos si Sitia.

Desi economia insulei s-a bazat in prncipal pe agricultura de-a lungul secolelor, incepand cu anii ’70 industria turismului s-a dezvoltat din ce in ce mai mult. Turistii pot ajunge pe insula prin intermediul a doua aeroporturi internationale (Heraklion si Chania) sau prin principalele porturi din Heraklion, Chania, Rethymno, Sitia si Kastelli.