Creta ONLINE

Insula Creta

Insula Creta

Mitologie si Istorie:

Legenda spune ca insula Creta este locul natal al lui Zeus, parintele tuturor zeilor. Mama lui Zeus, Rea, a venit in Creta cu ajutorul lui Gaia si Uranus pentru ca se temea de Cronos, tatal lui Zeus, care obisnuia sa isi inghita copiii pentru ca acestia sa nu ii uzurpe puterea.

Zeus s-a nascut intr-o pestera si a fost crescut de nimfe. Dupa o lupta crancena cu Cronos, Zeus a devenit parintele tuturor zeilor .

Informatii Insula Creta

Intr-o zi Zeus, luand forma unui taur, a rapit-o pe Europa din Phoenicia si a adus-o in Creta. Din uniunea celor doi s-au nascut trei fii: Minos, Radamantis si Sarpedon.

Minos, cel mai cunoscut dintre cei trei fii ai lui Zeus, a devenit rege al Cretei si a condus insula din palatul sau din Knossos. Fratele lui Minos, Radamantis, l-a ajutat pe primul sa isi conduca regatul, in timp ce Sarpedon si-a fondat propriul regat in Licia …mai mult

Geografie Insula Creta:

Creta este cea mai mare insula a Greciei, avand o suprafata de 8336 km² si o linie de coasta care masoara 1040 km. Insula are o lungime de 225 km si o latime de 60 km si este a doua insula ca marime (dupa Cipru) din estul Mediteranei. Insula se afla la 160 km spre sud de Grecia continentala si este una din cele 13 regiuni in care este divizata Grecia.

Creta este o insula muntoasa, aproximativ doua treimi din suprafata insulei fiind acoperite de munti. Cei mai inalti munti sunt Lefka Ori (2452 m), Oros Idi (Vf. Psiloritis = 2456 m), Oros Dikti (2148 m), Kedros (1777 m) si Thripti (1489 m). Creta are numeroase izvoare, iar cel mai mare rau format este Ieropotamos, in partea de sud a insulei … mai mult