Creta ONLINE

Porturi

Porturi Creta

De jur imprejurul insulei Creta, exista doua porturi principale: Portul Heraklion si Portul Souda Bay. Porturile din Rethymnon, Agios Nikolaos si Sitia sunt mult mai mici, iar de-a lungul coastei sunt mai multe porturi de pescuit.

Croazierele cu turistii care aleg transportul maritim pana in Creta ancoreaza doar in porturile principale Heraklion si Souda Bay, iar turistii cu yachturi personale fie opteaza tot pentru acestea, fie aleg sa aiba intimitate si se opresc in Rethymnon, Agios Nikolaos sau Sitia, unde facilitatile sunt mai putine, dar zona este mai retrasa.

Portul Heraklion

Portul Heraklion se afla chiar in zona de mijloc a retelei de autostrazi din Creta, care ruleaza de-a lungul coastei de nord a insulei. Aceasta autostrada principala leaga, de la vest la est, orasele Kissamos, Chania, Rethymnon, Heraklion, Agios Nikolaos si Sitia.

Portul Heraklion serveste si ca punct de inceput al autostrazii Heraklion Timbaki, care conecteaza coastele nordice de cele sudice, in zone ca Messara, Phaistos Minoan Palatul, situl arheologic de la Gortys, Matala, Mires, Timbaki si altele.

Portul este impartit in doua: un port vechi venetian si unul nou, numit Heraklion Ferry. Acest port foloseste ca punct de acces turistic spre si dinspre Heraklion, precum si pentru transportul de marfa.

Heraklion este al treilea cel mai aglomerat port din intreaga Grecie, servind anual in jur de doua milioane de pasageri si aproximativ 300.000 de vehicule. Exista cel putin doua nave mari si moderne, care apartin liniilor de feribot cretane, care pleaca zilnic spre Piraeus.

De asemenea, exista feriboturi care navigheaza direct spre multe alte porturi din Marea Egee si spre portul din Salonic din Portul Heraklion.

Portul Heraklion detine mai multe magazine, cafenele si restaurante, conexiune la internet wireless si dulapuri pentru bagaje. Aici vei intalni agentii de turism si tour-operatori din apropiere.

Portul Souda Bay

Souda Bay este un golf si port natural situat in apropierea orasului Souda, pe coasta de nord-vest a insulei. Golful are aproximativ 15 km lungime si intre 2-4 km latime, si detine un port natural adanc, marginit de dealuri, care s-a format intre peninsula Akrotiri si Cape Drapano.

In apropiere de gura Souda Bay, intre Akrotiri si orasul Kalives, exista un grup de insule mici, cu fortificatii venetiene. Cea mai mare insula este Souda Island, de unde provine si numele golfului.

Souda Bay este acum o destinatie turistica populara, desi nu exista plaje publice din cauza bazei navale. De-a lungul golfului se afla mai multe sate, cum ar fi Megala Chorafia si Kalives, iar de-a lungul golfului sunt raspandite case construite, in special, pentru straini si companii de turism.