Creta ONLINE

Chania

Chania Creta

Prefectura Chania

Acopera partea de vest a insulei si este adesea numita “Creta de Vest”. Chania este inconjurata de Marea Cretei (la nord) si de Marea Mediterana (la vest si sud). La est se invecineaza cu prefectura Rethymno.

Prefectura  este divizata in 5 provincii: Apokoronas, Kissamos, Kydonia, Selino si Sfakia. Capitala prefecturii este orasul Chania, al doilea oras ca marime din Creta, cu o populatie de  55 838 locuitori (2001).

Este situat pe coasta nordica a insulei, in partea de est a Golfului Chania, la o distanta de aporximativ  70 km la vest de Rethymno si 145 km la vest de Heraklion. Chania a fost construit pe ruinele orasului antic Kydonia si a fost locuit inca din Neolitic.

Orasul a inceput sa se dezvolte in timpul erei minoice, cand a devenit unul dintre cele mai importante centre economice ale Greciei antice. Astazi Chania este „capitala culturala” a insulei Creta, precum si un important centru comercial si administrativ. 

Golful Souda este port pentru Prefectura Chania, de unde vapoarele au legaturi zilnice cu Grecia continentala. Aeroportul Chania este mai mic decat Heraklion si este situat in peninsula Akrotiri, langa Golful Souda, la o distanta de aproximativ 14 km de orasul Chania.

Numele oficial al aeroportului este „Ioannis Daskalogiannis”, dupa un cretan care s-a rasculat impotriva ocupatiei otomane in secolul al XVIII-lea. In Chania turistii pot gasi multe oferte pentru cazare, pentru orice buget, atat in centrul orasului, cat si in apropierea plajelor. Chania are multe restaurante si cafenele, majoritatea in orasul vechi.

Cele mai importante orase si sate

din prefectura sunt: Ayia Roumeli, Elafonissi, Georgioupolis, Falassarna, Kissamos, Kolimbari, Kournas, Paleohora, Vamos, Sfakia, Chora Sfakion, Souda, Soughia si Vrisses.

Prefectura are o populatie de  156 371 locuitori (2005) si o suprafata de 2 376 km².
Chania este cea mai muntoasa regiune din Creta, cel mai inalt varf avand 2453 m (varful Pachnes).

Turistii

Au acces la multe plaje, populare si aglomerate pe coasta de nord, sau micute si izolate pe coasta sud-vestica, multe dintre ele premiate cu Steagul Albastru.

Cele mai populare plaje sunt Chania Nea Chora, Kalathas, Tersanas, Stavros, Marathi, Loutraki, Kyani Akti, Kalives, Almirida, Plaka, Ombrosgialos, Kalivaki, Georgioupolis, Perastikos (plaje situate in partea de nord-est a Prefecturii Chania, mergand pe ruta Chania Town – est), Agii Apostoli, Kalamaki, Agia Marina, Platanias, Gerani, Maleme, Tavronitis, Kolymbari, Afrata, Menies sau, Ravdoucha, Kissamos sau Kastelli, plaja de la laguna Balos, Long Beach sau Pachia Ammos, Falassarna, Sfinari, Afratolakkoi (plaje situate in partea de nord-est a Prefecturii Chania, mergand pe ruta est – vest), plaja de la laguna Elafonissos, Krios, Koundoura, Grammeno, Plakaki, Pachia Ammos, Paleochora, Anidri, Sandy, Lissos, Sougia, Agia Roumeli, Agios Pavlos (plaje situate in partea de sud-vest a Prefecturii Chania, mergand pe ruta vest – est), Marmara (Dialiskari), Lykos, Phoenix, Loutro, Glyka Nera, Ilingas, Sfakia, Vritomartis,  Fylaki, Frangokastello, Orthi Ammos, Lakki, Agia Marina (plaje situate in partea de sud-est a Prefecturii Chania, mergand pe ruta vest – est).