Creta ONLINE

Alpinism in Cheile HA

Alpinism in Cheile HA Creta

Oricat de tare te-ar pasiona sporturile de aventura, alpinismul in cheile HA intra cu siguranta la categoria „nu incercati asta singuri”. Acesta este considerat unul dintre cele mai salbatice chei din Creta, un fenomen morfologic rar al naturii, format probabil in urma cutremurilor tectornice.

Defileul Ha este situat in versantul vestic al muntelui Thrypti si iese la estul satului Vasiliki, in campia de Ierapetra. Zona a fost si ramane un mediu virgin, neatins de om, care se afla intr-o dezvoltare lenta, continua.

Foarte putini alpinisti cu experienta s-au incumetat sa parcurga acest traseu si orice incercare fara experienta s-ar putea dovedi fatala. Fiind practic inaccesibil pentru oameni, defileul Ha mentine o fauna diversa si bogata.

Defileul are aproximativ 1.5 km lungime, este extrem de ingust in unele puncte (intre 3 – 30m) si poate ajunge la 400 metri inaltime deasupra nivelului solului. Numele defileului provine de la verbul Hasko (greaca: χάσκω), cuvant ce inseamna a deschide larg sau parțial, pentru a sta cu gura cascata.

Multi turisti vin sa admire defileul, pentru frumusetea si arhitectura impresionanta realizata de natura. La intrarea in defileu, exista o cascada mica, iar pe masura se te avanti spre interior, poti zari multe alte mici cascade, care tasnesc din crapaturi ale versantului.

Arhitectura naturala

Cum alpinismul in defileul HA este o provocare periculoasa chiar si pentru alpinistii experimentati, cel mai bun sezon de a veni si vizita defileul este iarna, cand apa este inghetata, iar accesul in interior se face mai usor.

Cu toate acestea, este recomandat sa mergi mergi echipat corespunzator, impreuna cu echipe de profesionisti, care cunosc traseul si cum sa gestioneze situatia in caz de urgenta.

Daca esti un alpinist cu experienta si vrei sa testezi traseul trebuie sa tii cont de cateva „detalii” importante. Nu te avanta pe defileu daca nu au fost 15 zile consecutive de soare, pentrua nu risca sa bati surubul in namol.

Tinuta de neopren este necesara (cu exceptia cazului in care n-ai mai plonjat in apa de mult), casca, vesta de salvare, harta si trupa de prim ajutor sunt obligatorii, trebuie sa fii constient de alergiile pe care le ai (cheiul este plin de insecte si alte ganganii). Pentru doua persoane, este nevoie de trei corzi, doua hamuri cu cinci carabine si cinci sau sase pitoane.

Fauna si flora

Pe langa pini, intalnim o multime de alte specii de arbori, arbusti, flori si plante aromatice. Defileul adaposteste specii rare de plante, pe care de disparitie. Zona din interiorul si din jurul cheilor este un habitat natural al faunei salbatice.

Zonele adapostite de chei atrag multe pasari migratoare, mamifere edemice, insecte si serpi. Printre vietuitoarele comune ale zonei se afla iepurele cretan, nevastuica cretana (kalogynaikari), bursucul cretan si ariciul. Soarecele spinos (cu blana maro, alb pe burta si tepi pe spate si in laterale) este o particularitate.

De asemenea, in defileu poti intalni mai multe specii de lilieci, pasari de prada si pasari mici precum potarnichea, prepelita, sitari, ciorile si privighetorile rosii.

Cum ajungi in Cheiul Ha:

Mergi pe drumul național de la Iraklio spre Agios Nikolaos si apoi la Ierapetra. Din satul Episkopi, trebuie sa urmezi 10 km drumul si ajungi la o biserica mica. Biserica se afla pe partea stanga a drumului si de acolo vei zari inceputul defileuui Ha. Urmeaza un traseu de 10 minute, pe care trebuie sa il strabati pe jos, apoi vei ajunge in zona defileului Ha, de unde ii poti admira frumusetea. Sa ai intotdeauna o harta cu tine cu care sa te consulti si care sa te scoata din necaz daca ai incurcat traseul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *