Creta ONLINE

Heraklion

Heraklion Creta

Prefectura Heraklion se invecineaza cu prefectura Rethymno la vest si Lassithi la est si include insula Dia (nord).

Prefectura este divizata in 7 provincii: Temenos, Malevizion, Pediada, Kenourgion, Pyrgiotissa, Viannos si Monofatsi. Capitala este orasul Heraklion, care este si capitala insulei. Acesta este situat pe coasta nordica a insulei, in partea de vest a prefecturii.

Prefectura Heraklion

Heraklion este al patrulea oras ca marime din Grecia, avand o populatie de 137 711 locuitori (2001). Orasul a fost fondat in anul 824 si timp de mai multe secole i s-a spus Chania (de catre venetieni) sau Kandyie (de catre turci, in timpul ocupatiei otomane).

Astazi Heraklion este centrul administrativ si economic nu numai al prefecturii , dar si al insulei Creta. Orasul ofera turistilor toate faciliatile: spitale publice si private, banci, agentii de turism, centre rent a car, restaurante si baruru, cluburi de noapte, cinematografe, teatre, galerii de arta si tot felul de magazine.

Capitala insulei se afla in apropierea ruinelor palatului Knossos, care in timpul erei minoice a fost cea mai dezvoltata zona a insulei.

La aproximativ 5 km spre est se afla cel mai mare aeroport de pe insula – “Nikos Kazantzakis”. De asemenea, Heraklion este unul dintre cele mai importante porturi ale Greciei, legat de continent in principal prin intermediul portului Pireu.

Alte orase si statiuni ce merita vazute sunt: Agion Myronas, Kasteli, Moires, Vori, Pefkos, Pirgos, Knossos, Phaistos, Gortys, Tylissos. Are o populatie de  302 846 locuitori (2005) si o suprafata de 2 641 km².

Prefectura cuprinde o parte din Muntii Ida la vest si Muntii Asterousia la sud. In acesta zona turistii pot vizita o serie de asezari neolitice si minoice, precum palatele antice de la Knossos si Phaistos.

De-a lungul coastei nordice a prefecturii puteti descoperi statiuni atractive si plaje minunate, unde se poate ajunge cu autobuzul direct din orasul Heraklion. De asemenea, puteti face plaja si de-a lungul coastei sudice a prefecturii.

Cele mai populare plaje

Cele mai populare plaje: Ammoudara, Linoperamata, Paleokastro, Lygaria, Agia Pelagia, Mononaftis,  Fodele (plaje situate in partea de nord-vest a Prefecturii, mergand pe ruta Heraklion Town   – est), Karteros – Amnissos, Tobrouk, Hani Kokkini, Gournes, Gouves, Analipsi, Anissaras, Hersonissos, Stalid, Malia (plaje situate in partea de nord-est a Prefecturii Heraklion, mergand pe ruta Heraklion Town – est), Kokkinos Pyrgos, Afratia, Katalyki, Kalamaki, Kommos, Matala, Kokkini Ammos, Vathi, Agiofarago, Kali Limenes, Diskos, Lentas, Ostria, Loutra, Trachoulas, Koudoumas (plaje situate in partea de sud-vest a Prefecturii Heraklion, mergand pe ruta vestest), Agios Nikitas, Maridaki, Tsoutsouros, Dermatos, Keratokambos, Arvi, Psari Forada, Tertsa (plaje situate in partea de sud-est a Prefecturii Heraklion, mergand pe ruta vest – est).