Creta ONLINE

Vremea

Vremea in Creta

Vremea in Creta este blanda. Creta are un climat temperat mediteranean, cu ierni blande, ploioase, si veri calde, uscate. Cu toate acestea, daca planuiesti o vacanta in Creta, nu te lasa pacalit de temperaturile generale.

Exista diferente semnificative intre zona de coasta si zonele montane, precum si intre partea vestica si partea estica a insulei. Muntii insulei formeaza o bariera de la est la vest, unde la inaltimi predomina vanturile nordice, iar la baza predomina curentii Marii Egee.

Vremea in Creta

Astfel, vremea poate fi mohorata si umeda la nord, dar insorita pe coasta de sud, unde norii nu obisnuiesc sa se extinda deasupra marii. Asadar, inainte de a porni in vacanta, fii atent in ce zona a insulei vei sta si care sunt temperaturile.

In zona de coasta, vara este uscata, iarna este blanda. Sezonul ploios incepe la sfarsitul lunii octombrie si dureaza pana in martie sau chiar aprilie. Ninsorile sunt extrem de rare in zona de coasta, cu atat mai mult in partea de estica (zona Sitia), unde clima este mai uscata si mai calduroasa, chiar si fata de vestul insulei (districtul Chania).

Iar acest lucru se poate observa prin vegetatia abundenta. Daca mergi in vacanta in Creta, vei vedea ca in districtul Chania (vest)este exista mult mai multa veredata decat in zona desertica din Sitia (est), datorita temperaturilor moderate, fiind intre frig si desert.

In zonele montane, iarna poate fi extrem de rece si cu ninsori abundente. Pe timp de iarna, traseele sunt adesea inchise, iar in varful Muntilor Albi si Ida, ninsoarea cade pana in iunie.

Vremea in Creta – luna de luna

Ianuarie: vremea este rece, ploioasa si vantul este omniprezent. Exista o perioada de o saptamana in cursul lunii ianuarie, cand vanturile inceteaza si vremea este in general buna și. Aceasta perioada se numește „Halcyon Days” (Zile Linistite).

Februarie: vremea este mai insorita fata de ianuarie, iar temperatura mai ridicata. Este luna in care infloresc primii copaci: migdalii. Cu toate acestea, vremea ramane imprevizibila, zilele calde alternand cu zilele reci.

Martie: de obicei, este frig și vant, dar exista si multe zile insorite. In martie 2001 a existat un val de caldura cu temperaturi de pana la 30° C, tineti cont ca a fost o exceptie. In martie apar primii inotatori indrazneti.

Aprilie: este vreme de primavara, cu temperaturi medii și precipitatii reduse. In aceasta perioada a anului, insula este plina de flori salbatice, iar peisajul este magnific.

Mai: vremea este calda si insorita, cu sanse de ploaie pana in data de 10. Vanturile nordice sezoniere „meltemi” nu au inceput inca sa bata, marea este calma si natura este in perioada cea mai prielnica. Este cea mai buna luna din an dedicata activitatilor in aer liber. Cu toate acestea, este recomandat sa ai la tine un pluover sau o geaca subtire la caderea noptii, cand temperaturile incep sa scada usor.

Iunie: soare si caldura… tocmai bine pentru plaja! Chiar daca sezonul incepe mai devreme, cei mai multi turistii aleg sa-si petreaca vacanta in Corfu in luna iunie, cand razele soarelui nu sunt arzatoare, dar temperaturile sunt tocmai bune pentru inot si plaja.

Iulie si August: vant si foarte fierbinte. Iulie si august sunt lunile sezoniere in care sufla vanturile nordice. Este perioada in care temperaturile ridicate te indeamna sa-ti petreci toata ziua pe plaja. Nu uita palaria si cremele cu protectie solara extrem de importante.

De asemenea, stai sub umbrela sau sub adapostul unui maslin  si bea multa apa, pentru hidratare. Nu este cea mai indicata perioada de vacanta pentru cei care nu pot suporta caldura sau pentru persoanele cu probleme cardiace, temperaturile variind intre 30-35 C.

Septembrie: insorit, vantul incepe sa bata usor si temperaturile incep sa devina suportabile. Este perioada prielnica activitatilor in aer liber. Ai nevoie de ojacheta pe timp de noapte, mai ales daca ai de gand sa vizitezi toate zonele montane.

Octombrie: tot mai putine zile insorite, vantul incepe sa bata cu putere si vin ploile, mai ales in partea vestica a insulei. Vremea este foarte buna pentru activitati in aer liber. Octombrie este luna in care bautura traditionala cretana – raki – este distilata din coji de struguri. Im unele zile ai nevoie de o geaca ceva mai groasa.

Noiembrie: vremea devine imprevizibila. Exista zile cu soare, dar si multe ploioase. Clar ai nevoie de un flover, geaca si o umbrela- Vanturile sudice incep sa bata si, uneori, aduce cu el nisip din Sahara. Acest nisip acopera cerul deasupra insulei si creeaza conditii meteorologice foarte neobisnuite.

Decembrie: in aceasta luna, conditiile meteorologice variaza de la an la an. Vremea este un amestec de zilele cu vant puternic, calm, ploi, zile insorite – calde si reci. Ai nevoie de mai multe straturi de haine calduroase. Cu toate acestea, pune-ti in bagaj si un costum de baie. Vremea este atat de ciudata, incat sunt zile in care temperatura de-a lungul coastei iti permite sa inoti.

Vezi sejururi vara Creta!