Creta ONLINE

Produse locale

Produse locale Creta

Nimic nu este mai caracteristic insulei Creta decat milioanele de maslini care cresc in vai si zonele muntoase. Cretanii au cultivat maslini si au folosit ulei de masline inca dein 3.500 i.HR., in timpul perioadei minoice, dupa cum arata descoperirile arheologice.

Astazi, PEZA UNION, un grup de producatori de ulei de masline compus din 4500 de fermieri – membri (110.0000 maslini) produce anual o medie de 5.000 de tone de ulei de masline extravirgin.

Produse locale Creta

Maslinul Olea Europea este unul dintre putinii arbori care pot produce fructe chiar si in roci si soluri nefertile. Caracteristica principala a acestui maslin este longevitatea, conservarea si productivitatea sa. Maslinul este simbolul intelepciunii si al pacii.

A fost copacul sacru al zeitei Athena si al Atenei, capitala Greciei, care a luat numele zeitei, reprezentata adesea cu o ramura de maslin, un simbol de pace si belsug.

La Jocurile Olimpice Antice, castigatorii erau incoronati cu o ramura de maslin salbatic, taiata cu un cutit cu maner de aur. Grecii credeau ca vitalitatea copacului sacru este transmisa celui ce poarta coroana.

In Grecia exista ulei de masline extra-virgin, ulei de masline virgin si ulei de masline pur. Cel mai folosit ulei de masline din bucataria cretana este uleiul de masline pur, pe care localnicii si-l fac, adesea, in propriile case. Acest ulei de masline este mai gros, se intareste daca este lasat la frig, si are o aroma puternica de maslina.

Sapun din ulei de masline

Uleiul de masline cretan, sau grecesc, formeaza o buna baza pentru sapun. In Creta zilelor noastre, sapunul inca se „fabrica” handmade in afaceri de familie, din tescovina maslinei. Astfel, pretul este mic, iar sapunul beneficiaza de toate proprietatile naturale ale maslinei.

De obicei, sapunul natural din ulei de masline este tare, dur si are culoarea alba. El calmeaza iritatiile, hraneste pielea, o ajuta sa-si pastreze elasticitatea si o hidrateaza.

Pe langa uleiul de masline, sapunul poate conține extracte din plante precum cimbru, rozmarin, aloe.

Amalthia este un sapun aparte, care contine ceapa de mare. Conform producatorului, tipul de ceapa de mare folosit (unul dintre 50 existente in Creta) reduce caderea parului, este benefic impotriva matretii si trateaza diferite afectiuni ale pielii precum acnee si iritatii. Sapunul este recunoscut mondial pentru beneficiile sale si este exportat in multe tari ale lumii.

Branzeturi

Legenda spune ca Zeus a fost nascut intr-o pestera din insula Creta, iar divina capra Amalthea a fost cea care l-a hranit cu laptele ei.

De atunci, cresterea animalelor a prins o semnificatie puternica in Creta, iar localnicii consuma si astazi cea mai multa branza pe cap de locuitor din lume.

Cretanii se bucura de produse lactate si branzeturi precum celebrele Gruyere, kefalotiri, myzithra dulce si sarata (crema), care contin vitaminele A, B1, B2, B3, B6, acid folic, mineralele esențiale si aminoacizii.

Condimente

In Creta, condimentele inseamna traditie. Insula este plina cu o varietate de plante unice, precum Malotira si Dittany, cunoscute din antichitate pentru proprietatile antiseptice.

Printre plantele care cresc pe pamant cretan si care ne aromeaza mancarurile sunt oregano, busuioc, tisane, maghiran, cimbru, menta, rozmarin, dafin, musetel, salvie si multe altele.

Aceste plante incredibile cresc in zonele abrupte ale insulei, sunt culese de colecționari cu experiența, apoi sunt ambalate fara aditivi sau conservanti si date spre export, in multe tari ale lumii.

Vinuri locale

20% din productia greceasca de vinuri vine din Creta. Podgoria din Creta are o suprafata de aproximativ 50.000 de hectare si productia de vinuri ajunge la 950.000 hectolitri. 70% din productia de vin din Creta provine din zona Peza, in prefectura Heraklion (cartier).

Exista trei zone viticole principale in Creta: Arhanes, Dafnes (in prefectura Heraklion) si Lassithi Sitia. Se mai produc vinuri in cantitati mici si in Chania.

Insula Creta are cea mai traditionala vie a Europei. Aici se cultiva struguri din epoca minoica, de acum 4000 de ani, iar printre soiurile laudate sunt strugurii de masa „Rozaki”. In Creta vei gasi vinuri albe, trandafirii, si rosii. De asemenea, vei putea degusta si stafidele „Soultanina”.

Turistii din Creta pot vizita salile de expozitie a trei fabrici de vin din zona Peza. Exista excursii organizate catre aceste zone, care includ satul Thrapsano, renumit pentru ceramica sa din lut, si Muzeul Nikos Kazantzakis din satul Mirtia.

Vinariile pe care le poti vizita sunt Fantaxometoho (Vinaria Boutaris), Minos Wines (Vineria Milliarakis) si Vineria Peza Union. Toate aceste fabrici sunt in aceeasi zona, tocmai de aceea poti imbina aceasta expeditie aromata cu vizita la Palatul Minoan din Knossos (se afla pe acelasi drum ), sau cu o vizita in satul traditional de Arhanes. Peza se afla la 17 km de Heraklion.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *