Creta ONLINE

Aeroporturi Insula Creta

Aeroporturi Creta

Sunt cinci aeroporturi pe insula Creta si doar trei sunt folosite pentru zborurile de pasageri: Aeroportul Heraklion, Aeroportul Chania (Akrotiri) si Aeroportul din Sitia. Celelalte doua: Kastelli si Timbaki sunt aeroporturi militare.

Aeroportul din Heraklion

Aeroportul din Heraklion este principala poarta de acces a insulei Creta. Oficial cunoscut sub numele de Nikos Kazantzakis, Aeroportul International Heraklion este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Grecia si al doilea cel mai aglomerat din tara, fiind tranzitat de milioane de turisti, mai ales in lunile de vara.

In cadul aeroportului gasesti ATM si Exchange, facilitati de acces pentru persoanele cu handicap, birou de informatii, internet, dulapuri de bagaje, magazine, restaurant, cinci snack baruri, iar imediat lânga aeroport sunt mai multe hoteluri.

Aeroportul Heraklion – Creta este la cinci kilometri de centrul orasului Heraklion si are o locatie extrem de accesibila, pentru care este si apreciat. Iesirile din aeroport se gasesc de-a lungul Makariou Street.

Iesirea vestica permite turistilor sa mearga direct spre orasul orasul Heraklion, iar iesirea estica duce la soseaua nationala, de unde poti merge spre Rethymno si Chania (vest) si spre Sitia Hersonissos sau Agia Nikolaos (est).

Pentru a ajunge la aeroport, poti pleca din Piata Eleftherias (Heraklion) spre Ikarou Avenue sau poti conduce pe drumul national care vine din estul Cretei.

Aeroportul International Heraklion „Nikos Kazantzakis” (IATA airport code = HER)
Adresa: 70601 Heraklion, Creta
Telefon: +30 2810 397800
Fax: +30 2810 221700

Aeroportul Chania

este cunoscut oficial ca aeroportul international „Ioannis Daskalogiannis”. El se afla in peninsula Akrotiri (sau Souda ), la aproximativ 20 de minute (14 km) de condus de Chania si gazduieste zboruri interne catre si de la Atena, Salonic si alte aeroporturi grecesti.

Din aprilie pâna la inceputul lui noiembrie exista, de asemenea, mai multe zboruri charter directe spre Aeroportul Chania din Marea Britanie, Germania, Scandinavia si alte tari europene.

Aeroportul Chania este cel mai populat cu americani care vin in vizita la rudele sale care locuiesc la baza NATO Souda Bay din apropiere. Aproape 2.5 milioane de pasageri tranziteaza anual aeroportul din Chania in fiecare an, doar in lunile iulie si august numarul turistilor depaseste 2.500 pe ora.

Aeroportul detine snack baruri si cafenele, doua magazine duty-free, magazine cu suveniruri si arta cretana, birou de informatii, ATM si schimb valutar, politie, asistenta medicala si parcare. Aeroportul este deschis 24 ore/zi. Tel. : +30 28210 83800, 83805.

Aeroportul Sitia

este mic si se afla in regiunea Mponta a municipiului Sitia, pe partea estica a Cretei. Aeroportul este situat la câteva minute de mers cu masina din orasul Sitia (1 km nord/nord-vest de centrul orasului) si poti ajunge la el daca mergi pe drumul principal al coastei de nord.

Din Aghios Nikolaos, o iei spre vest, unde drumul principal trece in Drumul National Creta. Aeroportul detine un bar, magazine si 100 locuri de parcare.

Telefonul turistului: + 30 28430-22280, 22800.
Comandantul politiei: + 30 28430-22266
Departamentul de control: + 30 28430-22259.
Meteorologie (Ε.Μ.Υ.) Biroul de observatii: + 30 28430-22236
Transport spre si dinspre aeroport cu taxiul: + 30 28430 – 22700

Vezi sejururi vara Creta!