Creta ONLINE

Fauna insulei Creta

Fauna insulei Creta

Creta este izolata de Europa continentala, Asia si Africa, iar acest lucru se reflecta in diversitatea faunei si a florei. Pe insula nu exista animale periculoase pentru om precum ursi, lupi, sacali si serpi veninosi.

In era preistorica, existau mai multe specii de caprioare, elefanți pitici (Elephas creticus), hipopotami mici (hipopotam creutzburgi), rozatoarele gigant, insa nu si carnivore mari.

Animalele si pasarile din Creta

Grecii antici au atribuit lipsa mamiferelor mari si periculoase fortei lui Hercule (care a alungat taurul cretan in Peloponez). Potrivit mitologiei, Hercule a vrut sa onoreze locul natal al tatalui sau Zeus, prin uciderea tuturor animalelor „daunatoare” si „otravitoare” din Creta.

Mai târziu, localnicii au inceput sa creada ca insula a fost curatata de creaturi periculoase prin binecuvântarile si exorcismele apostolului Pavel, care a locuit in Creta timp de 2 ani.

Astazi, pe insula exista Muzeul de Istorie Naturala, care functioneaza sub conducerea Universitatii din Creta, si doua acvarii („Aquaworld” in Hersonissos si „Cretaquarium” in Gournes), unde poti vedea o multime de specii de animale.

Animale salbatice

Cel mai mare si cel mai cunoscut mamifer al insulei este, fara indoiala, țapul salbatic Cretan salbatic (Capra aegagrus creticus), cunoscut sub numele de Agrimi sau KRI KRI. Tapul este mai mare decât varianta domestica si are coarnele mari, curbate.

Animalul este pe cale de disparitie din cauza vânatorii excesive, iar astazi Agrimi mai poate fi vazut in Parcului National Samaria, in cheile Agia Irini, Figou, Tripiti, Klados, Samaria, Eligas si in muntii din apropierea lor.

Pentru a-i feri de braconieri, multi dinter tapii salbatici au fost mutati in insulele Dia (la nord de Heraklion) si Theodorou (o mica insula la vest de Chania), in scopul de a le proteja de la braconieri. Desi nu sunt in mediul lor natural, tapii salbatici par sa se dezvolte armonios pe insule, cretanii sperând sa reuseasca sa revina la numarul initial.

Printre alte animale native se afla bursucul, jderul, pârsul mare, soarecele tepos cretan, ariciul si iepurele maro. De asemenea, exista si o pisica salbatica cretana pe cale de disparitie, care se face foarte rar vayuta.

Potrivit pastorilor, ea se poate auzi, uneori, pe timp de noapte. Alte mamifere din insula Corfu sunt lilieci, soareci si sobolani, precum si câteva iepuri pe unele dintre insulele din larg (precum Dia si Theodorou).

Animale domestice

Principalele animale domestice ale insulei sunt oile si caprele. La ora actuala, exista peste un milion de capre si oi in Creta, iar inmultirea lor este considerata o problema, din cauza pasunatului excesiv.

Multi turisti europeni considera ca este greu sa diferentiezi caprele de oi, din pricina picioarelor scurte si a banii excesive. Boii si vacile erau animale comune in gospodariile cretane, fiind intotdeauna utilizate in pereche pentru a trage plugul. Acum, ele au disparut aproape in totalitate, fiind inlocuite de tractoare.

La fel s-a intâmplat si cu caii, magarii si catârii, deoarece nu au reusit sa se adapteze la terenul cretan cu pietris, acestia fiind inlocuiti cu camionete. Porcii au ramas singurele animale domestice des intâlnite in gospodariile insulei, pentru ca sunt hraniti cu resturi de mâncare. De asemenea, in Creta exista o multime de câini (foarte rar ciobanesti, in ciuda numeroaselor turme de oi), dar si pisici.

Mamifere marine

Sigiliul calugar (Monachus monachus) traieste in Marea Mediterana si rareori este vazut pe malul insulei Creta. In jur de 350-400 (cu aproape jumatate in Marea Egee), Sigilii calugar sunt printre mai importante specii pe cale de disparitie.

Aceste animale marine ating 2.70 metri lungime si aproximativ 320 kilograme. Delfinii (afalinul sau delfinul comun – Tursiops truncatus) si delfinii bruni (marsuinul – Phocaena phocaena) sunt din abundenta in ape Marii Mediterane, insa rareori se apropie de tarm.

Ii poti vedea in timpul unei excursii cu ferryboat-ul sau cu barca. De asemenea, exista si balene, insa acestea chiar ca sunt aproape imposibil de vazut. Exista o multime de rechini si balene in Marea Mediterana (si in jurul Creta), insa este foarte putin probabil sa dai peste vreunul. Pâna la ora actuala, nu a aparut nicio inregistrarea a vreunul atac de rechini in apele ce inconjoara insula.

Pasari

Deoarece pasarile pot zbura, nu exista variatii mari fata de țarile vecine. Creta este calea de migratie intre Europa si Africa, astfel ca un multe pasari folosesc insula ca loc de odihna in calatoriile lor.

Insa, exista si specii prezente pe insula, pe tot parcursul anului. Printre cele mai importante, care starnesc un interes aparte din partea oamenilor de stiinta, sunt vulturii Griffin (Gyps fulvus), vulturul cu barba sau zaganul (Gypaetus barbatus), vulturul de aur (chrissaetos Aquila), vulturul Bonelli (Hieraetus fasciatus), soimul peregrin, si multe alte tipuri de pasari mai mici ca soimul, bufnita, cioara alpina, mierla gulerata, cucuveaua, pelicanul, pupaza si randunica.

Reptile

Exista patru tipuri de serpi in Creta (sarpele bici european, sarpele de apa, sarpele leopard, si sarpele Boiga), dar nici unul dintre ele sunt periculoase pentru om. insa niciunul din este periculos pentru om.

Printre reptile se mai gasesc faimoasele soparlele moorish si gecko (multi le au ca animale de companie), sopala verde europeana si superba testoasa Loggerhead (Caretta caretta), singura specie de testoase din Marea Mediterana, care are cuburi in Creta si Grecia.

Animale care inteapa si musca

Creta este un mare producator de miere, motiv pentru care exista si o multime de albine. Toamna isi fac aparitia si viespile, care stau in jurul zonelor cu apa.

Acestea te inteapa doar daca se simt amenintate, insa, in orice caz, este bine sa le ocolesti. In timpul verii exista tantari, dar numarul lor depinde de zona in care te afli. De asemenea, este posibil sa intâlnesti scorpioni, mai ales in zonele cu pietre si in gramezile de lemn uscat.

Muscatura unui scorpion cretan nu este periculoasa, dar este al naibii de dureroasa. Asa ca, daca dai peste vreunul, nu tine mortis sa te joci cu el, s-ar putea sa te refuze… memorabil.