Creta ONLINE

Top informații pe care nu le stiai despre insula Creta

top lucruri pe care nu le stiai despre insula Creta

Fiind cea mai mare insula greceasca si a cincea ca marime din Marea Mediterana, insula Creta este o atractie turistica de top in timpul verii.

Mii de oameni viziteaza aceasta insula pentru a vedea Valea cu Palmieri, plaja cu nisip roz, Laguna Balos, Platoul Lasithi, Knossos, Cheile Samariei si lista poate continua randuri bune.

Tocmai de aceea, o vacanta de-o saptamana in insula Creta nu-ti va fi niciodata de ajuns. Vei vrea sa revii in fiecare vara si iti vei puncta traseele pe care sa le strabati, muzeele pe care sa le vizitezi si mancarurile specific locale pe care sa le incerci.

Nu o spunem din povesti, ci din propria experienta. Creta nu este doar o insula, o destinatie de vacanta de vara, ci este mai mult o tara in sule, cu propriile obiceiuri, destul de diferite de celelalte insule ale Greciei.

Cele mai frumoase plaje

Fiind in sud-estul Marii Egee, Creta este intersectia intre civilizatiile din est si vest, a continentelor Europa, Asia si Africa. Ea se mandreste cu o mostenire culturala si istorica mai bogata fata de celelalte insule, alaturi de formatiuni geografice aparte.

Are Munti inalti (Psiloritis, Lefka Ori, Dikti), vai fertile, plantatii imense de maslini, plaje marginite de ape limpezi, podgorii intinse si multe terenuri pentru agricultura. Coasta nordica a insulei este cea mai cunoscuta de turisti, aici aflandu-se unele dintre cele mai frumoase si retrase plaje din lume.

Tot aici vei gasi situri naturale si monumente istorice antice incantatoare, a caror istorie face inconjurul lumii. Si, in ciuda expunerii si promovarii intense, insula are incontinuare micile ei secrete, care reusesc sa-ti faca placuta fiecare vacanta.

Informații pe care nu le stiai despre insula Creta

Cu toate acestea, inainte de a-ti face bagajele, hai sa descoperim 10 lucruri pe care nu le stiai despre insula Creta:

1. Pe insula Creta cresc peste 2.000 de specii de plante, dintre care 157 sunt plante endemice. Iar acest fapt confirma teoriile biologilor conform carora habitatele uscate au un numar mare de specii.

2. Insula Creta este singura regiune din Grecia, unde se mai construiesc si acum cladiri indigene, ale caror arhotectura dateaza din secolele 16, 17 si 18.

3. Mitologia greaca spune ca marele Zeus s-a nascut într-o pestera din Creta – pestera Dikteon Andron. Se pare aici, mama sa, Rhea, l-a tinut pe Zeus ascuns, de teama ca Cronos il va omori.

4. De-a lungul verii, insula Creta abunda in festivaluri si evenimente culturale. Printre cele mai importante, pe care merita sa le vizitezi, sunt Festivalul verii de arta din Iraklio, Festivalul Lato în Agios Nikolas, Festivalul Kornaria din Sitia, Festivalul Kyrvia din Lerapetra si Festivalul Renasterii din Rethymno.

5. Istoria insulei Creta este mai veche decât istoria intregului continent european. Potrivit istoricilor, insulaa fost unita de restul Greciei in 1913.

6. Creta este o insula muntoasa, cu Lefka Ori (Muntii Albi) la vest, Muntele Idi (Psiloritis – cel mai înalt: 2456 de metri) în centru si Muntele Dikt în est. Stiai, insa, ca ea are si peste 3.000 de pesteri naturale?

7. Celebrul Knossos este al doilea cel mai vizitat sit arheologic din Grecia, cu peste un milion de turisti pe an. Primul este Acropole.

8. Nu doar romanii, ci si belgienii s-au amorezat de Creta. Ivan Van Driesche s-a plimbat 50 de zile de-a lungul insulei, strângând bani in incercarea de a salva animalele fara stapan.

9. Cretanii sunt cei mai sanatosi oameni din lume si totul se datoreaza uleiului de masline si alimentelor proaspete. O arata renumitul studiu Ancel Keys, publicat în 1980 si premiat în sapte tari.

10. Creta a devenit o atractie turistica in anii ’60 , dupa ce aici în Elounda s-a filmat „Moon-Spinner”, marca Walt Disney. Filmul ilustreaza povestea unui un hoț de bijuterii. Acesta s-a ascuns pe insula Creta, iar actorii protagonisti sunt Hayley Mills, Eli Wallach si Peter McEnery.

Sursa: Europa Travel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *